Brihang

www.brihang.be // pagina op Facebook // @BoudyVerleye // boekingen: werner@busker.be

In welk hokje valt Brihang te plaatsen? Moet hij beschouwd worden als rapper, beeldhouwer of als poëet? Schijnbaar moeiteloos schakelt de Knokkenaar tussen genres en kunstvormen en toch slaagt hij er alsnog in iedereen een stapje voor te blijven door net datgene te doen wat niemand verwacht. Zijn debuutalbum 'zolangmogelijk' betekende alvast een totale doorbraak voor Birhang. Een hiphopplaat, jawel, maar dan een waarbij de grenzen van het genre constant afgetast, gekneed en verplaatst worden.

Weinig jonge artiesten die al zoveel adelbrieven konden voorleggen nog voor hun debuutalbum in de winkelrekken lag, dan de West-Vlaamse hiphopartiest Brihang. Sinds hij in 2014 gekroond werd tot winnaar van De Nieuwe Lichting nam zijn carrière een steile klim. Hij was te zien op de grootste zomerfestivals, stond in de mooiste zalen van ons land en werd een graag geziene gast op Studio Brussel. De verwachtingen voor zijn debuutalbum waren hooggespannen, maar Brihang loste  op 'zolangmogelijk' quasi moeiteloos in. Hij onderscheidt zich dan ook van elke andere hiphopartiest in ons land. Alleskunner is misschien een beladen term, maar Brihang is op zijn minst een veelkunner.

Brihang grossiert in zoveel meer dan hiphop. (...) Is het zijn kwetsbaarheid die hem aan het peloton doet ontsnappen? Zijn teksten waarin zijn dagdagelijkse worsteling prachtig gedijt? De wijze waarop hij zo behendig over de minimalistische beats flowt, soms dwars tegen de groove in? Die rillingen van onderrug tot in uw nek, die zijn écht.
De Morgen (★★★★)

Op zijn ambitieuze album debuut schuwt Brihang naar gewoonte de persoonlijke aanpak niet. Tekstueel gaat hij breder dan ooit: zowel liefdesperikelen als de moeilijk te bewandelen grens tussen artistieke integriteit en commercieel succes zijn terugkerende thema's, maar evengoed excelleert hij in rake beschrijvingen van de kleine dingen des levens. Gevoelig, echter zonder te vervallen in pathos of sentiment. Muzikaal bewandelt hij het pad dat hij eerder insloeg, met organische producties die subtiel maar tegelijk voller dan ooit klinken. De vijf singles van de plaat kregen stuk voor stuk airplay op Studio Brussel en Radio 1, en de clips bij die singles waren stak voor stuk visuele hoogstandjes.

Brihang neemt hiphop als sjabloon, maar kleurt vrijelijk buiten de lijntjes. Een woordkunstenaar die minder naar Amerikaanse machorappers dan naar vaderlandse dichters kijkt. (...) Een zoeker die de Nederlandstalige hiphop weer op de bovenste plank zet.

De Standaard (★★★★)

Wie Brihang de voorbije jaren op een van zijn vele optredens aan het werk zag, weet dat die experimenteerdrift doorgetrokken wordt naar zijn liveshows. Zijn aanpak is bijna theatraal te noemen, en net dat zorgt ervoor dat hij zich ook live onderscheidt van elke andere hiphopact uit ons land. In het voorjaar van 2017 trok hij met deze show op een uitgebreide clubtour door België en Nederland en was hij te vinden op een aantal prestigieuze festivals. Momenteel zit hij middenin de 'Ik ken iemand en die heeft ook een hond' najaarstour. In december staat hij met zijn soloshow nog twee keer op de planken, in Nest (Gent) en in De Kreun (Kortrijk). Zolangmogelijk eendagsvlieg? Vergeet het, Brihang is een blijver.

'zolangmogelijk' kwam uit via Fake Records en wordt verdeeld door News Distribution Benelux.
Management:Fake Records (ruben@fake.be)
Boekingen: Busker Boekingen (werner@busker.be)