Uberdope

U kent Uberdope misschien wel door hun opmerkelijke videoclips. Of u zag hen al op uw televisiescherm passeren met een uit de kluiten gewassen boombox. Ofwel zag u hen reeds live aan het werk op een podium in uw buurt, hierbij het bewijs leverend dat schoonheid en skills niet noodzakelijk samen hoeven te gaan. Hoe dan ook, de rapgroep uit Gent is sinds het verschijnen van haar tweede album ‘Lelijk’ vorig jaar niet meer uit de spotlichten verdwenen, en is dat ook allesbehalve van plan de komende tijd.

Uberdope ontstond in 2005 toen drie Gentse rappers met een gedeelde liefde voor taal, humor en hiphop eerder onverwacht geboekt werden als groep. Uberdope was hierna bijna wekelijks wel ergens in Vlaanderen te bewonderen, en raakte langzaamaan bekend als geroutineerde liveband. In de drie jaar die volgden op het eerste optreden, evolueerde het trio tot een beloftevolle naam in het Belgische hiphopmilieu. Deze evolutie bleef niet onopgemerkt en leverde dan ook enkele tv- en radiopassages op. Hier en daar verschenen nummers van Uberdope op diverse mixtapes en compilaties, maar een eerste uitgave bleef nog even op zich wachten.

Dat veranderde toen begin 2009 debuutalbum ‘In de huis’ verscheen op het Gentse label 9000 Sessies. Twee singles van dit album werden enthousiast onthaald, de bijbehorende videoclips waren dan ook enkele maanden dagelijks te bekijken op muziekzenders TMF en JIMtv. In de nasleep hiervan was Uberdope te zien op verschillende grote festivals en in enkele gerenommeerde zalen. Het hoofdpodium van De Gentse Feesten, de Handelsbeurs en de Ancienne Belgique, om er toch maar een paar te benoemen.

Eind 2009 haalde Uberdope de finale van de Nekkawedstrijd, een belangrijke competitie voor Nederlandstalige muziekartiesten. Na dit concours kreeg Uberdope de kans om met twee andere finalisten van de Nekkawedstrijd op een maandenlange tournee te gaan langsheen diverse culturele centra, waarmee hun podiumprésence en live-ervaring een pak groter werd. Noem het gerust Uberdope’s weg naar het volle wasdom.

Na een relatieve windstilte van anderhalf jaar, waarin de jongens hoofdzakelijk in de studio te vinden waren, verscheen in het najaar van 2012 de langverwachte tweede plaat ‘Lelijk’ op het eigen label ‘Fake Records’. De eerste drie singles uit dat album -‘Dat komt ervan’, ‘Een met de vloer’ en ‘C’est la vie’- werden vlot gedraaid op diverse radiostations, en ook de videoclips bij deze nummers werden online overdonderend vaak bekeken. Het grote publiek kent Uberdope hoogstwaarschijnlijk beter door hun gesmaakte wekelijkse passages in het Een-programma ‘Iedereen Beroemd’. Intussen is de groep tientallen optredens verder, en staat hen een drukke festivalzomer te wachten. Na de zomer duiken de drie rappers opnieuw de studio in, om te werken aan de opvolger van ‘Lelijk’, een plaat die hun doorbraak moet en zal bestendigen.